Църквата Свети Вартоломей е най-старият енорийски храм в Лондон и празнува своята

...
Църквата Свети Вартоломей е най-старият енорийски храм в Лондон и празнува своята
Коментари Харесай

Хиляди храмове са затворили врати във Великобритания, сградите променят предназначението си

Църквата „ Свети Вартоломей ” е най-старият енорийски храм в Лондон и чества своята 900-на годишнина. Но църкви като тази стават все по-голяма необичайност във Англия. Около 2000 храма през последните 10 години са затворили порти. Въпреки възхода след Коронавирус пандемията, визитите в тях спадат, съобщава Voice of America.

Проучване демонстрира, че ¼ от англиканските църкви към този момент не организират ежеседмични служби, а единствено 6% от британците се дефинират като практикуващи християни. " Има доста аргументи за това църквите да затварят порти. Част от това се корени в оттегляне от вярата ", съобщи отец Матю Уокър.

Много от постройките пък трансформират предназначението си. Храм в сърцето на лондонското Сити в този момент е част от парк. Камбаните пък са пренесени във винарна в Калифорния. „ Когато храм спре да се употребява по предопределение, това е покруса. С това идва и загуба за общността – на споделено пространство, където се съхраняват спомените ”, коментира отец Уокър.

В квартал " Мейфеър " в централен Лондон храм е видоизменен в зона за хранене. На това място американци са се молели по време на Втората международна война. “Много храмове затварят, а като място за поклонение, ние би трябвало да търсим нова приложимост за тях. Това и се опитваме да вършим тук ” съобщи пред Voice of America Андреа Раска, шеф на Mercato Metropolitano. Заведението оказва помощ на бежанци, дами бизнесмени, хора от целия свят.

 

" Убедихме своя хазяин да запази това място за уроци по кулинария, музика за деца или за възрастните, където да могат да поиграят карти ", сподели Раска.

И до момента в който някои храмове срещат компликации, други означават растеж на визитите, въпреки и непретенциозен. Такъв е казусът при някои католически храмове, пише Voice of America.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР